Bu makalenin her türlü hakkı yazara aittir.Yayınlanamaz ve kaynak gösterilmeden alıntı     yapılamaz.

 

İstanbul Üniversitesi   Sağlık Bilimleri Enstitüsü

 Hastane ve Sağlık Kuruluşlarında Yönetim Bilim Dalı

 

                                             Stok Yönetiminde Pareto Analizi Uygulaması

                                                    Bahar PEKEL[1]

                                                     İ.T.Ü İşletme Müh.

      

Özet

Bu çalışmada, hastanelerde etkin bir stok yönetiminin gerçekleştirilmesinde kullanılabilecek, maliyet düşürücü tekniklerden birisi olan, Pareto Analizi incelenmiştir.

Çalışmanın amacı; binler ile ifade edilebilecek, çok sayıda kalemden oluşan depo stoklarının, hedef, gerçekleşme ve sapma kontrollerinde; pratik ve mali açıdan etkili bir yöntem olarak, Pareto Analizini uygulamak ve satın alma süreçleri ile  ilgili stratejik kararlara ışık tutabilmektir.

Çalışmada öncelikle,  sağlık sektöründe stok yönetiminin, makro ve mikro açıdan önemi ele alınmış, daha sonra, Pareto Analizinin genel uygulama prensipleri aktarılmıştır.

Ayrıca, bir hastanede, tıbbi sarf stokları yönetiminde, Pareto Analizi uygulaması yapılmıştır. Uygulamada,  standart Pareto Analizinin yanı sıra, yeni bir bakış açısı ile hazırlanan, ikincil ve üçüncül analizler yapılmıştır.

Tüketim hızına bağlı FSN analizi ve Pareto Analizi birlikte uygulanmış sonuçlar balık kılçığı diyagramı üzerinde özetlenmiştir.

 

Anahtar Kelimeler:   Pareto Analizi, Etkin Stok Yönetimi, Sağlık Sektörü,Hastane   Yönetimi,Fsn Analizi,Balık Kılçığı Diyagramı.

 

 Abstract

In this study, .Pareto  Analysis, is investigated to be used as one of the tecnics to reduce cost for an effective stock manegment   .

Moreover ,  Pareto Analysis has been made in hospital in stock manegment.İn apllication    besides the standart Pareto Analysis there has been made secondary and third  analysis.   prepeard wıth a new poınt of vıew  .

Depend on the consuming speed FSN Analiysis  and  Pareto  Analysis  have been application. together.Result have been showed  on  Fish-Bone diagram.

Key Words :Pareto Analysis ,Healt Endüstry,Effective stock manegment,Hospital stock manegment;FSN Analysis;Fish-Bone Diagram

 

             1.Giriş (Intradaction)

Son yıllarda ülkemizde sağlık harcamalarının payı ,bir çok dünya ülkesine  paralel olarak artmaktadır.1995 ile  2007 yılları arasında ülkemizde sağlık harcamalarının gayri safi milli hasıla içindeki payı %2,5’ tan %6’ya çıkmıştır.Bu oranlar içinde kamunun payı %4 tür(TÜİK:2010).2011 Yılında kamu sağlık harcamaları ile ilgili açıklanan bütçe 17.521 milyar.TL’dir. (Sağlık Bakanlığı, Prof. Dr. Recep Akdağ, 2010)Bu rakamın toplam bütçe  rakamı olan 268,2 milyar( (T.C.Maliye Bakanlığı-Plan ve Bütçe Komisyonu, 2010,26 Ekim)  içindeki  payı  %  6,5  dur.

Mikro düzeyde bakıldığında, bir hastanede, ilaç ve tıbbi sarf malzemesi giderlerinin; toplam  gider içindeki payı, kurum bazında değişmekle birlikte, yaklaşık %20- %25 civarındadır. Günümüzde kamu hastaneleri, temel işlevleri olan tedavi ve tıbbi bakım fonksiyonlarının yanı sıra, faaliyet gelirleri ve giderleri ile ayakta durmaya çalışan ekonomik bir işletme; hekim ve diğer personeline eğitim veren bir eğitim kurumu; tıbbi araştırma ve toplum sağlığı gibi konularda faaliyet yürüten koruyucu tıp birimi; birçok meslek sınıfından personelin çalıştığı bir örgüt, sosyal bir kurum ve çoğunluğu kamu kuruluşu niteliğinde olan hizmet işletmesi görünümündedir. Tüm bu hizmetleri yürütmekte olan hastanelerde ilaç ve tıbbi malzeme kullanımı ve yönetimi büyük önem taşımaktadır (Sayıştaş, 2005).

Hastanelerde stok yönetiminde bir çok kriterin birlikte değerlendirilmesi gerekir.Mikro düzeyde ,sağlık hizmetleri açısından, önem derecesine göre, bir stokun yokluğunun ,hayati sonuçları olabileceği açıktır.Finansal açıdan ise ,  stok tutma seviyesi;,bu kez kurumun hayatiyetini  devam ettirebilmesi için gereken pozitif  nakit akışını doğrudan etkileyen bir etmendir. Bu durumda optimum stok seviyesinin belirlenmesi için, geçmiş kullanımların analizi ve gelecek kullanımların öngörüsü yapılmalıdır.  .Dönem sonlarında ise fiili durumun analizi ve kontrolü önem kazanmaktadır. . Envanter kontrolünde uygulanan belli başlı envanter kontrol yöntemleri; gözle kontrol yöntemi, tek kutu/çift kutu yöntemi, sabit sipariş dönemi yöntemi, sabit sipariş miktarı yöntemi, ABC yöntemi, istatistiksel öngörü teknikleri ve sezgisel yöntemler olarak sıralanabilir . (Özveri, 2004)

Hastane stoklarının yönetilmesinde ,sistematik bir yaklaşım olarak Pareto Analizi ,etkili bir yöntemdir.Pareto Yönetimi,  ilk olarak Wilfredo Paredo(1848-1923) tarafından ortaya konmuştur(Arnold, Chapman, 2004: 250).. En önemli eseri “Düşünce ve Toplum” 1916 yılında yayınlanmıştır.), daha sonra kendi adıyla anılmaya başlayacak olan prensibini ilk kez ekonomik içerikli olarak ortaya koymuştur(QCC 1984:8).Analiz, sorunu oluşturan çok sayıda neden içerisinde, odaklanılması gereken grubu ortaya koyar. Pareto yöntemi 80/20 prensibi olarak da adlandırılır. Bu prensibe göre, nedenlerin  %20 ‘ si, sonuçların  %80’  ini oluşturur. .Örneğin Gider kalemlerinin %20’si, toplam gider maliyetinin %80’ ini oluşturur, veya müşteri cari hesaplarının %20’ si cironun %80’ ini oluşturur. Bu analiz 80-20, 70-30 veya ABC analizi olarak da anılır.

Diğer bir analizi ise FSN analizidir.  FSN Analizi’nde stoklar tüketim hızlarına göre 3 sınıfa ayrılır. F:Hızlı(Fast), S:Yavaş (Slow), N: Hareketsiz (Non-moving).Bu çalışmada FSN ve Pareto Analizi Yöntemleri birlikte kullanılmıştır.

Çalışmanın amacı; binler ile ifade edilebilecek, çok sayıda kalemden oluşan depo stoklarının, hedef, gerçekleşme ve sapma kontrollerinde, pratik ve mali  açıdan  etkili bir yöntem olarak, Pareto Analizini uygulamak ve  satın alma süreçleri ile  ilgili stratejik kararlara ışık tutabilmektir.

 

              2.Pareto Analizinin Uygulanması(Pareto Analysis Aplication)

               2.1 Pareto Analizi Genel Aşamaları

Pareto Analizi aşamaları genel olarak aşağıdaki gibi tanımlanabilir.

1-Analizi konu olan sorunun tespiti

2-Ölçüm karşılaştırması için bir standart seçmesi

3-Nedenlerin önem derecesine göre sıralanması, kategorize edilmesi

4-Kategorilerin önem derecesinde sıralanması

5-Pareto Grafiğinin Çizimi

 

                  2.2. Pareto Grafiğinin Çizimi

Yatay eksende belirlenen problem ile ilgili sebepler önem derecesine göre soldan sağa doğru sıralanır. Dikey eksende ise bu problemlerin frekansları (görülme sıklığı) sıralanır. Pareto Diyagramı sütun grafiği veya çizgi grafik olarak da çizilebilir.

Bazı Pareto Analizleri’nde sütun grafiği ile birlikte toplam eğrisi de çizilebilir.

Toplam eğrisi grafiğin sol alt köşesinden başlar ve bütün sütun boylarının toplamı olan bir yükseklikte sağ üst köşede bulunan % 100 seviyesine ulaştığı zaman tamamlanmış olur. (DEVAR, Donald L,Cam Fabrikaları A.Ş Yayınları, 1989)

 

                   3.Yöntemler (Methods)

                  Çalışmada FSN  Analizi ve Pareto Analizi birlikte uygulanmış, sonuçlar balık kılçığı diyagramı üzerinde gösterilmiştir.

Yapılan uygulama  çalışmasında, dönem sonu stok analizinde , pareto yöntemi   kullanılmıştır.Analiz ,Tıbbi Sarf Stoklarında(TSS) uygulanmış ve üç aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir.Birinci aşamada  stok bakiyelerinde  FSN analizi yöntemine göre  stok devir hızları ve stok tutma gün sayıları hesaplanmıştır. Daha sonra, stok tutma gün sayısı  hesaplanan tüm stok kalemleri, maliyet ve önem bazlı Pareto Analizine tabi tutulmuştur. Hastane yönetimi tarafından daha önce belirlenmiş olan hedef  stok tutma süresini  aşan  stok kalemleri miktar ve tutar bazında listelenmiştir.İkinci aşamada , yeni bir yöntem olarak stoklar ,önce iki ,sonra üçerli gruplara ayrılarak ikinci bir Pareto Analizine tabi tutulmuştur. Çalışmanın yapıldığı  cari yıl dönem başı itibarı ile, hareket görmeyen ve hareket gören stoklar  olarak iki grup oluşturulmuştur. Bu gruplarda  tümü ile devirden gelen;deviri olan ve  cari dönemde alımı yapılan; deviri olmayan tümü ile dönem içi alımdan gelen stoklar olarak üç alt gruba ayrılmıştır.Her alt grubun  stok tutma hedefini aşan kalemleri ,grup bazında üçüncü bir Pareto Analizine tabi tutulmuştur.

Çalışmanın adımları , uygulama örneği  içerisinde ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

                    4.Bir Hastanede Uygulama Örneği(Application on Hospital)

Çalışmada bir Hastanede Tıbbi Sarf Stokları üzerinde Pareto Analizi çalışması yapılmıştır.

                 4.1 Çalışmanın Amacı

Hastanede, hastane yönetimi tarafından , stok kullanım hızına göre  ,maksimum 3 aylık stok bulundurulması hedeflenmiştir.Bu çalışmada ,cari yıl ağustos ayı sonunda , hedefin üzerinde kalan stok bakiyelerinin özel bir analize tabi tutularak ,stratejik olarak alınması gereken önlemlere ışık tutulması amaçlanmıştır.

               4.2 Uygulama Adımları

               4.2.1 Uygulamada Birinci Adım

             Toplam Tıbbi Sarf Stokları İçin Maliyet Bazlı Pareto Analizi Yapılması

İncelenen dönemde,  8.ayda, depoda bakiyesi olan, dönem sonu stokları(dss) ,  ,stok kalem sayısı 945,maliyet tutarı 3,461,824 TL’dir. Stoklar maliyet tutarı büyüklüğüne göre 100’erli gruplara ayrılmıştır. Stok çeşidinin %21 ini oluşturan ilk 200 stok, toplam maliyet tutarının  % 74 ‘ünü (%55+%19) oluşturmaktadır. Stok kalemlerinin %31’ini oluşturan ilk 300 stok , maliyet tutarının %85 ‘ini (%55+%19+%10) oluşturmaktadır(Tablo 1).

Tablo 1.                       Tıbbi Sarf Stoklarında  
                                        Maliyet Değerine Göre 100’erli Gruplama
Kalem Sayısı              Tutar(TL)    % Pay
1.Grup 100              1.917.159  55%
2. Grup 100                 663.909 19%
3. grup 100                 358.684 10%
4. grup 100                 216.101   6%
5. grup 100                 137.644   4%
6. Grup 100                    82.642   2%
7. Grup 100                    50.242   1%
8. Grup 100                    25.581   1%
9.Grup 100                       8.927   0%
10.Grup   45                          934   0%
Toplam 945              3.461.824          100%

 

 

Şekil 1′ de ise yapılan Pareto Analizi’nin grafik çizimi görülmektedir.

                   4.2.2 Uygulamada İkinci Adım

                   Stokların Stok Devir Hızı ve Stok Tutma Gün  Süresinin Bulunması

Çalışmanın yapıldığı dönem cari yılın 8.ay sonudur.Gün sayısı toplam

240 gün olarak alınmıştır.Stok Devir Hızı(sdh) ve Stok Tutma Süresi(sds) her bir   kalem için aşağıdaki formüller ile hesaplanmıştır.Analizlerde bu iki kriterden, stok tutma süresi gün(sdsg) kriteri  kullanılmıştır.

 

Stok Tutma Süresi Gün(sdsg)     :                           Stok Bakiye Maliyet Tutarı

( Dönemi İçi Kullanım Tutarı/Gün Sayısı)

Stok Devir Hızı(sdh)                                     :                                         30 (Ay Gün)

Stok Tutma Gün

               4.2.3 Uygulamada Üçüncü Adım

              Toplam Stokların  Hedeflenen Stok Tutma Süresine Göre Analizi.

Hastenenin stok tutma gün süresi hedefi 90 gün olarak belirlenmiştir. Tablo’larda  süre 3 ay olarak belirtilecektir..

Öncelikle 945 kalem olan T.S.  stoklarının 185 kalemi çalışmanın yapıldığı  dönem olan yılın ilk 8 ayında hareket görmemiştir(Tablo 2) .Hareket gören stokların(760 kalem ),   stok tutma süresi 3 ayı aşan kısmının (577 kalem)   stok maliyeti ile  hareket görmeyen stokların  stok maliyeti toplandığında, toplam deponun bakiye  stok maliyetinin %75’inin hedefin altında kaldığı

görülmektedir(Tablo 3).

 

Tablo 2.             Toplam Tıbbi Sarf Depo Stokları  D.İ *  Hareket Analizi
Kalem Sayısı Toplam Tutar(TL)
Hareket Görmeyen 185        340.625
Hareket Gören 760      3.121.199
Toplam   945      3.461.824   
*D.İ : Dönem İçi  01.01.2010-31.08.2010

 

 

Tablo 3.        Stok Tutma Süresi >3 AY   T.S *Stokları
Kalem Sayısı Toplam Tutar(TL)
Hareket Görmeyen 185                                                340.625
Hareket Gören  577                                            2.339.063
Toplam 692                                            2.679.688   
Toplam Stok Maliyeti İçindeki Payı                            77%
*T.S: Tıbbi Sarf

 

 

 

                      4.2.4 Uygulamada Dördüncü Adım

                     Hareket Görmeyen  Stokların ,Stok Tutma Hedefine Göre İncelenmesi ve Pareto Analizinin Yapılması.İlgili dönem içerisinde hareket görmeyen ve stok tutma süresi 3 ayı geçen 185 kalem stoktan ( Tablo 3) ,44 kalemi tümü ile dönem başı devirden gelmektedir. 15 kalem  için  yılbaşı deviri mevcuttur  ve dönem içi yeni alım da yapılmıştır. Kalan 125 kalem ise tümü ile yeni alımdır, hareket görmemiştir. (Tablo 4).Hedef  stok tutma süresini aşan 185 kalem  stok, Pareto Analizine tabii tutulduğunda  stokların  %22 ‘ sini oluşturan 40 kalemin, sorunlu tutarın % 67 ‘sini oluşturduğu görülmektedir(Tablo 5).

 

Tablo 4.               Hareket     Görmeyen Stoklarda FSN Analizi
Kalem  Devirden

Gelen(TL)

eYeni  Alım
(TL)
Toplam Bakiye
Tutarı (TL)
Dağılım
1. Grup Devir:1
Alım:0
    44     90.270  – 90.270 26%
2. grup Devir:1
Alım:1
    16     55.532 70.186 125.719 37%
3. Grup Devir:0
Alım:1
   125         – 124.636 125.633 37%
Toplam 185 146.799 194.822 340.625 100%

 

 

Tablo 5. Hareket Görmeyen Stoklarda Pareto Analizi
Kalem Dağılım Bakiye (TL) Dağılım
1. Grup Devir:1
Alım:0
9 20% 65.747      73%
35 80% 24.523 27%
2. Grup Devir:1
Alım:1
4 25% 98.986 79%
12 75% 26.733 21%
3. Grup Devir:0
Alım:1
27 22% 64.347 52%
98 78% 60.289 48%
Pareto 40 22% 229.080 67%
Özet 145 78% 111.545 33%
Toplam 185 340.625

 

                        4.2.5 Uygulamada Beşinci   Adım

                       Hareket Gören Stokların,  Stok Tutma Hedefine Göre   İncelenmesi   ve   Pareto Analizinin Yapılması

İlgili dönem içerisinde hareket gören stokların, 141 kalemi tümü ile dönem başı devirden gelmektedir. 376 kalem  için  dönem başı devir mevcuttur  ve dönem içi yeni alım da yapılmıştır. Kalan 243 kalem ise tümü ile yeni alımdır(Tablo 6).

 

Toplam Hareket gören stokların tutar olarak %74’ ü  3 aylık stok tutma hedefini

aşan stoklardan oluşmaktadır(Tablo 7).

 

  1. Grup, devirden gelen,141 kalem stok, Pareto Analizine tabi tutulduğunda

35 kalemin bakiyenin %81’ini oluşturduğu görülmektedir.(Tablo 8)

 

  1. Grup, devir ve alımı olan 376 kalemin, 254 kalemi stok hedefini aşmıştır. ,bu kısım Pareto Analizi’ne tabi tutulduğunda,84 kalemin(%30) ,tutarın %75’ini oluşturduğu görülmektedir(Tablo 9).

 

  1. Grup 243 kalemin,171[2] kalemi hedefi aşmıştır.51 kaleminin(%30),tutarın     %77 sini oluşturduğu görülmektedir(Tablo 10).

 

 

 

 

Tablo 6. Hareket Gören Stoklar             FSN  Analizi           
Kalem  Tutar(TL)  % Dağılım
1. Grup Devir:1
Alım:0
141            366.527 12%
2. grup Devir:1
Alım:1
376           1.952.476 63%
3. Grup Devir:0
Alım:1
243      802.196 26%
Toplam   760      3.121.199    100%

 

Tablo 7.           St.S >3 Ay       Hareket Gören Stoklar    TL
Kalem       Devirden

Gelen(TL)

Yeni Alım

(TL)

Sarf

(TL)

Bakiye

(TL)

122      571.929   212.490       359.439
278   1.024.057 1.877.256  1.506.016    1.395.297
177  991.672      407.346      584.326
577    1.595.986    2.868.928       2.125.852        2.339.062     
Toplam Tıbbi Sarf Stokları İçinde  Payı       %77

 

 

 

Tablo 8.         1. Grup  Pareto Analizi             (   Devir:1  Alım:0)
       Hareket Gören T.S.S * 3 Ay Üzeri Stok   Pareto Analizi
Kalem Tutar

(TL)

Dağılım T.S.S

Payı

Kalem Dağılım Tutar Dağılım T.S.S PAYI
S.T.S.>3 Ay 120 358.979 59% 14%  

 

35

29%      291.181 81% 11%
 

 

85

71%         67.798 19% 3%
S.T. S< 3 Ay 21    251.464  

%41

0,3%
Toplam   141 610.443    

100%

14%
*S.T. S- Stok Tutma Süresi

* T.S.S: Toplam Tıbbi Sarf Stok

 

Tablo 9.      2. Grup Hareket Gören T.S.S

                                         Pareto Analizi -1  

 (Devir :1 Alım :1)

2. Grup/ Hareket Gören T.S.S * Toplam  3 Ay Üzeri Stok   Pareto Analizi
Kalem Tutar

(TL   )

Dağılımm T.S.S Payı Kalem Dağ.    Tutar

(Tl)

Dağ. T.S.S PAYI
S.T.S>3 257 1.278.620 65% 50% 84 30%         1.010.739   75% 38%
198      70%             328.693  25% 12%
S.T. S<3 119  673.856 31% 23%
Toplam 376 1.952.476 100% 73%

 

Tablo 10.      3. Grup –   Hareket Gören T.S.S

                                          Pareto Analizi

(  Devir:0   Alım:1)

3. Grup/ Hareket Gören T.S.S * Toplam                                                           3 Ay Üzeri Stok   Pareto Analizi
Kalem Tutar

(TL)

Dağılım T.S.S Payı Kalem  Dağılım Dağıl Tutar Dağılım T.S.S PAYI
S.T.S>3 Ay 171 568.480 71% 21% 51       %30             438.728        77% 16%
121     %70             129.752    23% 5%
S.T.S<3 Ay 71  233.716 29% 9%
Toplam 243     802.196 100% 30%

 

 

 

4.2.6 Uygulamada Altıncı Adım     

Stok Tutma Süresi 3 ay Üzeri Olan Tüm Tıbbi Sarf Stoklarının

 Özet Tabloda Toplanması

Hareket Gören ve Görmeyen Stoklar ile ilgili yapılan analiz bir özet tablo üzerinde toplanmıştır(Tablo1) .Bu çalışma Tablo 4.,Tablo 5.,

Tablo 8. ,Tablo9. ,ve Tablo 10.da bulunan verilerden oluşturulmuştur.

 

3 ay üzeri stokların tutarı, toplam stok tutarının %74 ‘ünü oluşturmaktadır.

Bu stoklar içerisinde ,devirden gelen  ve dönem içi alımı olmayan 3 ay üzeri stoklar 164 kalemdir ve toplam depo stok tutarının  %13 ‘ünü oluşturmaktadır.

Pareto Analizi’ne göre bu stokların yalnızca 44 kalemi(%27) ,tutarın %79’unu oluşturmaktadır.

Devirden gelen ve aynı zamanda dönem içi alımı da olan ,3 ay üzeri stoklar 273 kalemdir ve toplam stokun %41’ini oluşturmaktadır. Pareto Analizi’ne göre bu stokların 88 kalemi(%32) ,tutarın %79’unu oluşturmaktadır.

Deviri  olmayan ,yalnız dönem içi  alımı olan, 3 ay üzeri stoklar, 296 kalemdir ve toplam stokun %20’sini oluşturmaktadır.

Pareto Analizi’ne göre bu stokların 78 kalemi(%26) ,tutarın %73’ünü oluşturmaktadır (Tablo. 11)

 

Tablo 11.   S.T.Süresi  3 Ayı Geçen      Tüm T.S.S* 

Özet   Pareto  Analizi

 

 

 

     
            >3 Ay

Stok Toplamı

  Pareto Analizi  

 

     
Kalem    Bakiye

(TL)

T.S.S PAYI Kalem Grup

İçi Pay

Tutar(TL) Grup İçi Pay T.S.S PAYI
  1. Grup  

Devir:1

Alım:0

44 90.270 3% 9 20% 65.747 73% 2%
Hareket 2. Grup  

 

Devir:1

Alım:1

16 125.719 4% 4 25% 98.986 79% 3%
Görmeyen 3. Grup  

 

Devir:0

Alım:1

125 124.636 4% 27 22% 64.347 52% 2%
  Toplam 185 340.625    10%                         40    22% 229.080    67% 7%
1. Grup  

 

Devir:1

Alım :0

120             358.979 10% 35 29% 291.181 81% 8%
Hareket 2. Grup  

 

Devir:1

Alım:1

257          1.278.620 37% 84 33% 1.010.739 79% 29%
Gören 3. Grup  

 

Devir 0

Alım:1

171             568.480 16% 51 30%     438.728 77% 13%
  Toplam 548  

2.206.079   

64%                         170    31%  1.740.648    79%  50%
1. Grup  

Devir:1

Alım:0

164             449.249 13% 44     27% 356.928 79% 10%
Toplam 2. Grup  

 

Devir:1

Alım:1

273          1.404.339 41% 88 32% 1.109.725 79% 32%
3. Grup  

 

Devir:0

Alım:1

296             693.116 20% 78 26% 503.075 73% 15%
  Genel Toplam 733          2.546.704    74%               210    29%             1.969.728    77% 57%

*T.S.S :Tıbbi Sarf Stokları

Hareket Görmeyen

85 Kalem, 340,625 TL

 

 

5.Sonuçlar(Results)

S.T.S>3 Ay

85 Kalem

340,625 TL

                                                                               

Şekil 2.Balık Kılçığı Diyagramı

9 Kalem

%73.

4 Kalem

%79

27 Kalem.

%52

                                                                                                                            

                                        Tıbbi  Sarf Stokları
S.T.S>3 Ay

548 Kalem

2.206.079 TL

3. Grup

125 Kalem

124,636 TL

2. Grup

16 Kalem

125,639 TL

1.Grup

44 Kalem

90,270 TL

2. Grup

257 Kalem

1.278.620 TL

3. Grup

171 Kalem

568.840 TL

1. Grup

120 Kalem

358.979 TL

Hareket Gören

 

548 Kalem-2,206,079 TL

35 Kalem

%81

84 Kalem

%79

51 Kalem

%77

 

S.T.S<3 Ay

21 Kalem

251,464 TL

 

6.Tartışma (Discussion)

İncelenen dönem sonunda, depo stok bakiyesi 3,461,824  TL’ dir.

Bu bakiyeyi ,945 kalem, farklı stok  oluşturmaktadır..Depo   “stok tutma süresi  hedefi ” olan, 3 aylık süreyi aşan kısım, 2,546,704 TL’dir  ve 733 kalemden oluşmaktadır.Bu durumda depo stoklarının, maliyet değeri olarak, %73’ü “stok tutma süresi  hedefi” ni  aşmıştır.

Geriye dönük satın alma kararlarının analizi açısından,730 kalemin araştırılması,  uzun bir çalışma süresi gerektirir. Bu  nedenle stoklar, FSN ve  Pareto Analizine tabi tutulmuştur.

Pareto Analizinin sonucuna göre yalnız sorunlu stokların 210 kalemi incelendiğinde

( %29) , sorunlu tutarın  %77’ si incelenmiş olur. Kalan stok kalemi sayısı, toplam tutarın  %22’ sini oluşturmaktadır.

 

İncelenecek 210 kalem ile ilgili, FSN analizi uyarınca, üç grup oluşturulmuştur.

Her grup ile ilgili araştırma stratejisi farklı ele alınmalıdır.

210 kalem için de,1.Grup tümü ile devirden gelen 44 kalemdir. Bu grupta  9 kalem  dönem içinde hiç hareket görmemiştir.

 

210 kalem içinde 2.Grup ise, dönem başı deviri olan ancak dönem içinde alımı da yapılmış olan gruptur. Bu grup 88 kalem ve 1,969,728 TL’ lik stok tutarı ile sorunlu  stoklar içinde en büyük paya(%77) sahip gruptur. Aynı zamanda bu grubun tüm  depo stokları içinde payı %33’ dür. Bu nedenle yapılacak inceleme açısından en önemli gruptur.

88 kalemin, iki farklı açıdan incelenmesi önerilebilir. Birinci açıdan bakıldığında; bu grubun büyük bir kısmı dönem içinde hareket görmüştür(84 kalem) .Bu nedenle  dönem içinde alım yapılmış olması doğaldır. Ancak  8 aylık dönem sonunda  kalan bakiye, 8 aylık kullanım hızı ile kıyaslandığında , 3 aylık stok tutma hedefinin aşıldığı  görülmektedir.

 

Bu durumda üç soruya cevap aranmalıdır.

 

1-Bu grup için fazla stok tutma maliyetinin hastane açısından toplam finansal yükü nedir?

 

2-Açık ihale yöntemi ile yapılan  satın almalarda, ihalenin onaylanmasını takiben ,stokun  dönemsel olarak  depoya çekilmesinde,parti büyüklüğü nasıl hesaplanmaktadır?

 

3-Satın alma talebinin oluşmasından önce, ihtiyaç tespiti ve onayı hangi teknikler ile yapılmaktadır?

 

İlk iki sorunun çözüm önerisini birlikte ele almak gerekir. Birinci soru  ile ilgili olarak, fazla stok tutma maliyetinin hesaplanabilmesi için ,her bir stok kalemi için, bir  “dönem sonu hedef maliyet tutarı” hesaplanmalıdır. Bu da her stokun kullanım hızına bağlı olarak bir hesaplama yapılmasını gerektirir. İkinci sorusu ise, her seferinde  tedarikçiye verilen sipariş ile stoka çekilecek parti büyüklüğünün hesaplanması ile ilgilidir.Muhasebesel açıdan borç alacak ilişkisi, stokun hastaneye teslimi ile birlikte ,fatura tahakkuku ile gerçekleşmektedir.Bu  durumda parti büyüklüğünün optimum düzeyde  olması,ödeme vadesi ve  hastane nakit akım tablosunu  doğrudan etkilemektedir.Tablo.12  ‘de  bu  iki sorunun çözümü ile ilgili  bir örnek çalışma yapılmıştır.Bundan sonra , benzer çalışma  grup içindeki tüm kalemler için yapılarak,sonuçta “ Depo Toplam Fazla Stok Maliyeti” bulunabilir.

 

Tablo 12. Fazla Stok Maliyeti Hesabı TL              Cari Yıl -1 Ocak-31 Ağustos
Dönem

Başı

 

Devir

Dönem İçi

 

Giren

Dönem

İçi

 

Çıkan

Dönem

Sonu

 

Bakiye

Dönem

Sonu

Hedef

Stok

Maliyeti

 

 

Katlanılan

Fazla Stok Maliyeti

 

 

Yeniden

Sipariş Seviyesi

39,545 41,949 52,130 29,364 19,549 9,816 21,178

 

        

 Tablo 13.                           Tablo 12’ye İlişkin Veriler
 

Stok Tutma Hedefi       :               3 Ay

Temin Süresi               :             1 Hafta

D.S Hedef Stok Maliyeti                        =         Dönem İçi Çıkan Maliyet*3
                                                                       Dönem Süresi(Ay)
Katlanılan Fazla Stok Maliyeti                 =       Hedef Stok Tutarı –Bakiye Stok Tutarı
Yeniden Sipariş Seviyesi                          =        Hedef Stok       +1 Haftalık Kullanım

(Dönem içi Çıkış/8/4)

 

Stok bakiyesi her 21,178 TL’ ye düştüğünde ,19,549 TL sipariş verilmelidir

Toplam fazla stok maliyeti bulunduktan sonra ,bu maliyetin hastaneye finansal

yükünün hesaplanması gerekir.Toplam finansal yükün hesaplanması için ,paranın zaman değerinin bulunması ile ilgili yönteme karar verilmelidir.Hesaplamalarda  , cari yıl beklenen enflasyon oranı veya çalışmanın kapsadığı dönemdeki banka kredi faizleri kullanılabilir.

Diğer bir tartışma konusu da, stok tutma hedefinin ,tüm stoklar için 3 ay kabul edilmesidir. Matematiksel bir model kurularak gruplara  ayrılacak olan  stoklarda, her grup için farklı bir, stok tutma gün hedefi belirlenebilir.Kurulan modele,temin süresi,önem derecesi,depolama maliyeti gibi kriterler eklenerek ,her stok veya stok grubu için farklı bir hesap yapılabilir. Bu şekilde, hem fazla stok maliyetinin hesabı, hem de yeniden sipariş seviyeleri, görece daha hassas hesaplanabilecektir.

Üçüncü soru , ihtiyaç tespiti ve onayının hangi teknikler ile yapıldığının incelenmesi ve gerekli  düzeltici önlemlerin alınmasına yöneliktir. Çözümü ,talepten başlayarak satın alma, depo kabul ve sarf ile ilgili tüm aşamaların, süreç analizlerinin yapılmasını gerektirir.

 

Teşekkürler

Sn Hocam Prof. Dr. Haydar Sur’a değerli katkılarından dolayı teşekkür ederim.

 

Kaynakça

ARNOLD, T. C. (2004). Introduction to Materials Management”, 5th Ed. Pearson Prentice Hall.

DEVAR, Donald L,Cam Fabrikaları A.Ş Yayınları. (1989). Kalite Çemberleri Eğitim El Kitabı, . İstanbul.

Özveri, O. (2004). Çok Kriterli Envanter Sınıflandırmasında, Analatik Hiyerarşi Süreci Analizinin Uygulanması. D.E.Ü.İ.İ.B.F.Dergisi , 137.

Sağlık Bakanlığı, Prof. Dr. Recep Akdağ. (2010). 2011 Mali Yılı T.B.M.M Plan ve Bütçe Komisyonu Sunumuı.

Sayıştaş, T. B. (2005). Performans Denetim Taporu Sağlık Bakanlığına Bağlı Hastanelerde İlaç Tibbi Sarf Malzemesi ve Tibbi Cihaz Yönetimi. Ankara.

T.C.Maliye Bakanlığı-Plan ve Bütçe Komisyonu. (2010,26 Ekim). Bütçe Sunuş Konuşması-Maliye Bakanı Mehmet Şimşek.

Yönetim Geliştirme Merkezi Seminer Notları. (1985). QUALİTY CONTROL CİRCLES. İstanbul.

 

[1]  e mail: bpekel@pekeldanişmanlik.com; bpekel@pekeldanismanlik.com;

[2] Bu grup içinde alım tarihleri yakın olanlar(son 3 ay içerisi) ,analizde listeden çıkarılabilir. Bu çalışmada  tamamı listede bırakılmıştır.